Vrei să-ți deschizi propriul restaurant, dar nu știi de unde să începi? O franciza de restaurant îți oferă o oportunitate la cheie de a deveni proprietarul unei afaceri în HoReCa, care are deja un format cunoscut, testat și deci prezintă garanția succesului.
Pentru antreprenorii care doresc să investească în sectorul restaurantelor, există diverse obstacole, de la costurile inițiale, la procesul birocratic și până la managementul lui.
Demararea unei afaceri pe piața restaurantelor nu este ușoară, mai ales pentru noii antreprenori care nu pot conta pe un brand testat sau cunoscut. Fidelizarea clienților existenți, atragerea clienților noi, precum și crearea unei „reputații remarcabile” necesită mulți ani de muncă, teste și sacrificii.
Din fericire, pentru toți antreprenorii care doresc să deschidă un restaurant, există posibilitatea de a adera la un format care este deja testat și consolidat.
De altfel, deschiderea unei francize de restaurante îți permite să folosești know-how-ul, să ai asistența și îndrumarea unei companii cu experiență, precum și să intri pe piața restaurantelor cu un avantaj competitiv, cu un brand deja cunoscut ce are o reputație consolidată pentru a salva resurse financiare și mult timp.
Deschiderea unei francize de restaurant poate fi foarte convenabilă mai ales pentru antreprenorii la început de drum sau pentru cei care nu au suficientă experiență în sectorul HoReCa. Dar cum să analizezi avantajele unei francize de restaurant în comparație cu alta?
De unde să adunăm opinii și recenzii despre rețeaua de francize a unui restaurante care ne interesează?
Odată identificată rețeaua de franciză care prezintă interes, va fi esențial să soliciți direct de la francizor toate informațiile necesare propunerii de afiliere, termenii acesteia, costurile și previziunile de dezvoltare.
Pentru a înțelege dacă o franciză este mai bună decât alta și dacă este convenabil să devii afiliat, va fi necesar să analizezi și să compari costurile inițiale, tipul de management, condițiile contractuale, limitările, serviciile oferite, tipul și calitatea asistenței, etc. . De asemenea, va fi important să se analizeze evoluția încasărilor, a veniturilor, adaosul comercial – marja și profitul, food costul și incidenta lui asupra prețului de vânzare, etc.
Va fi util și important să aduni opinii de la clienții lor, date cu privire la calitatea și performanța companiei alese. Acest lucru se poate face foarte ușor prin accesare canale online unde se pot citi recenziile și vedea gradul de satisfacție față de diversele servicii oferite de restaurant lor.
Franciza de restaurant – în special Made in Romania – merge grozav. Oportunitățile sunt multe și există loc pe piață pentru a crea un format de succes, totuși, unele reguli fundamentale trebuie respectate.
Noi de la Moldavian Burger, pe lângă exclusivitate zonală, îți descriem câteva dintre avantaje oferite:
Concurența din sectorul restaurantelor este din ce în ce mai acerbă. De aceea este necesar să îmbinăm în același timp originalitatea și posibilitatea de a adapta meniul în funcție de zonă, concurență și tipologia clientului final: «Este esențial să știm să ne diferențiem, să ieșim în evidență pentru a fi de recunoscuți în primul rând cu produsul. Aprecierea clienților este mai presus de originalitate”. Un gust unic pe care, însă, trebuie să-l putem menține constant indiferent de circumstanțe astfel încât să asigure profitabilitate.
„Prețul mediu trebuie să garanteze un adaos obținut pe baza indicatorilor de consum și performanță, asigurând un raport preț/ calitate / câștig excelent.
Pentru a obține acest rezultat am studiat și perfecționat cu atenție organizarea lanțului de aprovizionare, am planificat producția pentru a elimina pierderile și am actualizat mereu politica de preț astfel încât clientul să plătească strict ce comandă și nu neglijența din procesul de organizare a unui restaurant clasic.”
Fiecare model de franciza a unui restaurant trebuie să fie profitabil, cu obligația de a păstra calitatea produsului și a serviciilor în conformitate cu așteptările clienților.
Pentru a realiza acest lucru, am ales o abordare științifică a managementului și, prin urmare, am implementat și monitorizat KPI-uri.
Având în vedere că acest model de business se bazează pe tranzacții multiple și profitul se obține și din optimizare nu numai din numărul de clienți noi, am analizat vânzările în funcție de profitabilitate și popularitate lor pentru a optimiza meniul stric pe preferințele oaspeților.
Monitorizăm zilnic vânzările defalcat pe fiecare canal și măsurăm ponderea lor per total venituri.
Știm valoarea bonului mediu pentru a propune oaspeților produse în upselling sau cross-seling doar dacă sunt necesare și punem la dispoziția ospătarilor liste cu produse recomandate.
Calculăm food costul și incidența lui în prețul de vânzare, monitorizăm costurilor în funcție de tip ( fix și variabil) și le alocam diferit în prețul de vânzare.
După o analiza de marketing asupra target-ului am găsit o formulă care să aibă un impact vizual original, ușor de recunoscut și am comunicat cu constanță pieței cine suntem, de unde venim și ce ne face diferiți.
Iar acesta metodă ne-a adus din partea Google premiul Recenzia de Aur pe anul 2022, ca fiind cel mai apreciat restaurant din zona de Nord-Est a Românei (județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui).
Am definitivat un sistem de aprovizionare care funcționează la fel de bine ca bunătatea produsului finit: de aceea materiile noastre prime trebuie să fie disponibile tot timpul și în cantități adecvate. „Proaspăt” necesită o gestionare diferită: în acest caz aprovizionarea planificată și metodele moderne de producție sunt întotdeauna cele mai profitabile atât pentru a satisface cerințele clienților cât și pentru administratorul afacerii.
Într-o franciză de succes, sarcinile trebuie să fie ușor de îndeplinit. Ele trebuie să fie automate: proprietarul nu trebuie niciodată pus în dificultate de niciun colaborator. „Toți sunt foarte importanți, niciunul indispensabil”. La Moldavian Burger avem proceduri clare pentru a garanta calitatea produselor la fiecare proces de producție iar personalul de vânzări este instruit pentru a oferi clientului ce își dorește la prețul corect.
Strâns legat de punctele anterioare, managementul pe obiective permite decizii bazate pe numere, indicatori de performanță, preferințele clienților pentru a standardiza proceselor de organizare a producție, aprovizionare și vânzare.
În acest fel, complexitatea managementului unui restaurant va fi redusă, permițând un control mai bun al afacerii datorită datelor și analizei performanței zi de zi. Am implementat KPI-uri specifici sectorului și am dezvoltat instrumente proprii pentru a facilita procesul de colectare și interpretare.
Unde se poziționează Moldavian Burger.
Între fast-food și restaurantul tradițional, în sectorul fast casual. Acesta este un concept care a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ultimii ani. Chiar dacă încă reprezintă o nișă de piață față de celelalte două, ea este mai puțin saturată și oportunitățile de câștig sunt în creștere.
Termenul de fast casual a fost introdus în anii 90 pentru a defini restaurantele în care serviciul este rapid, preparatele sunt proaspăt gătite, mâncarea este de calitate si la un preț accesibil fiind servită într-o atmosferă primitoare.
Fast casual made in Ținutul Zimbrilor se numește Moldavian Burger și este PRIMUL restaurant fără pierderi (pentru informații despre cum să-ți deschizi o franciză a restaurantului Moldavian Burger accesează acest link și contactează compania).
Născut în anul 2019, în Târgu Neamț, cu mult curaj și inovație pentru a revoluționa conceptul de restaurant „clasic”, Moldavian Burger are o creștere anuala a cifrei de afaceri cu 84 %, deține în portofoliu premiul de cel mai apreciat restaurant din regiunea de N-E a României oferit de către Google România cu 4.9 punctaj din peste 2000 de recenzii, iar pe Facebook 5/5 din peste 500 recenzii de la oaspeți.
O suprafață de 200 mp utili, 50 de locuri la mese, 65 mp de terasa de vară cu 36 locuri la mese, propriul serviciu de take away și drive thru cu precomandă din online, 6 angajați per total, în ture de 2 zile a câte 3 persoane (- 1 bucătar, 1 ajutor bucătar și 1 ospătar), furnizori de materii prime de nivel național cu prețuri preferențiale, plus propriul sistem de analiză a indicatorilor de performanță specifici sectorului.
Prima dorință din momentul apariției Moldavian Burger a fost aceea de a dezvolta un concept profitabil care să funcționeze și să prospere fără a fi obligatorie prezența antreprenorului, iar pentru a avea sistemul și modelul de business Moldavian Burger nu ai nevoie de personal supercalificat, cursuri de perfecționare, certificate de Masterchef: ai nevoie de mentalitatea corectă, dorință, putere mare de muncă, indicatorii potriviți și de sfaturi strategice corecte.
Accesează pagina dedicată proiectului de franciza Moldavian Burger și solicită mai multe informații: moldavian-burger.ro